Circulariteit ultieme wapen in strijd tegen klimaatverandering

De wereld kan zijn kansen maximaliseren in de strijd tegen klimaatverandering door te evolueren naar een circulaire economie. We zijn er echter nog niet. Slechts 9% van de globale economie mag zich vandaag al circulair noemen. Slechts 9% van de 92, 8 miljard ton aan minerale, fossiele brandstoffen, metalen en biomassa die jaarlijks onze economie binnentreden zijn al aan een tweede leven toe. Dat staat te lezen in de meeste recente versie van het Circularity Gap Report.

Klimaatverandering is nauw verweven met materiaalgebruik. Circle Economy, de organisatie achter het Circularity Gap Report, berekende dat 62% van de van broeikasgassen wereldwijd vrijkomen tijdens de extractie, de verwerking en de productie van goederen die onze maatschappij ten goede komen. Slechts 38% is te wijten aan het levering en het gebruik van producten en diensten. Toch zit het globale gebruik van materialen nog in een stroomversnelling. Sinds 1970 is het verdrievoudigd en als we geen actie ondernemen zal het tegen 2050 opnieuw verdubbeld zijn. Dat is althans de mening van het International Resource Panel van de Verenigde Naties.

TOEKOMSTIGE WERELD MOET CIRCULAIR ZIJN

Harald Friedl, CEO van Circle Economy: “Een toekomstige wereld kan alleen maar een circulaire wereld zijn. Recyclage, grotere grondstoffenefficiëntie en circulaire businessmodellen bieden een waaier aan mogelijkheden om emissies terug te dringen. Een systematische benadering om deze strategieën te implementeren, zou de strijd tegen de opwarming van de aarde in ons voordeel beslechten. Tot nu keek iedereen naar hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en het vermijden van boskapping, maar het enorme potentieel van circulaire economie werd niet erkend. Friedl roept regeringen daarom op om hun volledige toevoer­ketens te herdenken. “We moeten teruggaan tot de bronnen, velden en mijnen waar onze grondstoffen uit voortkomen om er minder van te consumeren. Daar staan niet alleen reducties in emissies tegenover, maar ook een boost in economische groei omdat het ons efficiënter zal maken.”



Harald Friedl: “Een toekomstige wereld kan alleen maar een circulaire wereld zijn. Recyclage, grotere grondstoffenefficiëntie en circulaire businessmodellen bieden een waaier aan mogelijkheden om emissies terug te dringen.”


DRIE SLEUTELSTRATEGIEËN

Het rapport schuift ook drie sleutelstrategieën naar voren om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dat begint met het optimaliseren van het nut van producten om hun gebruik te maximaliseren en hun levensduur te verlengen. Autodelen heeft het bezitten van een eigen wagen al minder belangrijk gemaakt. Autonoom rijden zal deze trend nog versnellen en het gebruik van elk voertuig potentieel verhogen met een factor acht. Tegelijkertijd zullen elektrische aandrijflijnen, intelligente onderhoudsprogramma’s en software-integratie de levensduur van wagens verlengen. De tweede strategie draait om het verbeteren van recyclage zodat afval een grondstof wordt. Tegen 2050 zullen naar schatting 78 miljoen zonnepanelen buiten gebruik zijn. Modulair ontwerp zou het mogelijk maken om ze eenvoudig uit elkaar te halen, componenten opnieuw te gebruiken en waardevolle materialen te recupereren om hun economische waarde te verhogen en afval te verminderen. Ten slotte moet er ook ingezet worden op circulair ontwerp, het verminderen van het materialenverbruik en gebruik van koolstofarme alternatieven. Bamboe, hout en andere natuurlijke materialen kunnen onze afhankelijkheid van koolstofintensieve materialen zoals cement en metalen in constructie verminderen. In plaats van koolstof uit te stoten, slaan deze materialen het in zich op en gaan ze decennia mee. Aan het eind van hun leven kunnen ze nog verbrand worden om energie te recupereren.

BELASTINGVERSCHUIVING NODIG

Nederland heeft de boodschap alvast begrepen. Tegen 2030 wil het voor de helft circulair zijn, tegen 2050 voor de volle 100%. De meeste regeringen moeten echter nog wakker geschud worden. Het Circularity Gap Report roept op klimaatveranderingen en strategieën voor een circulaire economie gezamenlijk aan te pakken om een maximale impact te genereren. Ze moeten financiële incentive die het oververbruiken van natuurlijke grondstoffen aanmoedigen vernietigen, zoals de subsidies voor fossiele energie. Er moet een belasting komen op emissies, excessieve extractie van grondstoffen en afvalproductie. Daarnaast moeten de belastingen op arbeid, kennis en innovatie verlagen en moet er in deze domeinen geïnvesteerd worden. Zo kunnen de arbeidsintensieve delen va de circulaire economie, zoals inzameling en recyclage, van de grond komen.

Bron: Artikel RecyclePro

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Beringen en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk,
genieten van de vele voordelen &
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN