Vijf keer Europese invloed op duurzaamheid

Bijna alles in Nederland is gebonden aan Europese regels. Van hoe recht een komkommer moet zijn tot hoeveel CO2 een nieuwe auto uit mag stoten. Op 23 mei zijn er weer Europese verkiezingen. Maar waar heeft Europa op het gebied van duurzaamheid invloed op? Vijf voorbeelden van duurzame invloed uit de afgelopen jaren.

1 Plastic en verpakkingen

Een recent en ingrijpend voorbeeld van Europese wetgeving is het verbod op wegwerpplastic, wat vanaf 2021 in moet gaan. Producten van wegwerpplastic, zoals borden, ballonstokjes, rietjes, wattenstaafjes en bestek zijn volgens de Europese Commissie goed voor zeventig procent van het zwerfvuil dat op zee belandt. Naast het verbod moeten andere soorten plastic, zoals drinkflessen, apart ingezameld en gerecycled worden. Supermarkten introduceren inmiddels herbruikbaar bestek en servies van nieuwe materialen.

2 Vervuilende auto’s

Brussel oefende in de afgelopen jaren ook de nodige invloed uit op de CO2-uitstoot van auto’s en vrachtwagens. In 2016 zorgde de transportsector voor 20 procent van alle broeikasgasemissies in Europa. Als de lucht- en zeevaartsector meegerekend worden, komt dit percentage op 27 procent.

Om dat percentage terug te dringen worden eisen gesteld aan fabrikanten. Zij moeten zuinigere voertuigen ontwikkelen. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenauto’s en bestelbusjes moet in 2030 30 procent lager zijn dan in 2021. Vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton moeten in 2025 15 procent zuiniger zijn dan nu het geval is. De maatregel voor de vrachtwagens moet tussen 2020 en 2030 54 miljoen ton CO2 besparen. Met subsidies zet Europa in op het elektrificeren van auto’s en onderzoeken naar duurzame brandstofvormen.

3 Energievoorziening

Het aandeel van hernieuwbare energie in de Europese Unie bedroeg halverwege 2018 17 procent van de totale energiemix. Voor 2030 moet dat aandeel stijgen naar 32 procent. De Europese Commissie wil dat Europa een voortrekkersrol pakt op het gebied van schone energie. Daarin zijn duurzame energieoplossingen als windenergie, zonne-energie en waterstof essentieel. Europa stelt verschillende subsidies beschikbaar voor onderzoek naar de potentie van hernieuwbare energiebronnen en -dragers, bijvoorbeeld waterstof.

4 Circulaire economie en recycling

Europa zet de komende jaren in op een circulaire economie. Daar hoort recycling en hergebruik bij. In 2017 werd volgens het Europees Parlement 44 procent van al het afval gerecycled. Dat percentage moet omhoog naar 70 procent in 2030 en 90 procent in 2035.

Ook wil de Europese Commissie dat lidstaten meer doen om voedselverspilling tegen te gaan. De Europese Rekenkamer concludeerde twee jaar geleden dat er meer gedaan kan en moet worden. Een duidelijke definitie van voedselverspilling moet daarbij helpen. Binnen Europa zijn er al diverse initiatieven die voedselverspilling tegengaan. Zoals Too Good To Go, een app waarmee consumenten tegen een gereduceerde prijs maaltijden kunnen kopen die anders in de prullenbak verdwijnen.

5 Financieel

Ook op financieel vlak stimuleert de Europese Commissie duurzaamheid. De High-Level Expert Group on Sustainable Finance pleit voor een Europese standaard voor groene obligaties. Hierbij moeten de Environmental, Social en Governance (ESG) factoren worden meegewogen.

De standaard voor groene obligaties is niet het enige wat Europa doet. In 2017 werd de Europese aandeelhoudersrichtlijn aangepast, waardoor aandeelhouders hun mening kunnen geven over het beloningsbeleid van de directie. Ook moeten aandeelhouders verantwoorden hoe hun beleggingen bijdragen aan verplichtingen op de lange termijn, zoals de klimaatdoelen van Parijs. Diverse investeerders investeren inmiddels niet meer in fossiele brandstoffen of andere niet-duurzame producten.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Beringen en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk,
genieten van de vele voordelen &
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN