Mysterieuze paaseieren zijn actie van Groen Beringen

Afgelopen weekend doken er in Beringen paaseieren op gemaakt van zwerfvuil. Gisteren liet Groen Beringen weten dat zij achter deze actie zitten. De vrijwilligers van Groen Beringen trokken er tijdens de paasvakantie op uit om zwerfvuil op te rapen. Met het verzamelde PMD werden vier eieren gemaakt, die ze in de nacht van 20 op 21 april plaatsten op zichtbare plekken in elke deelgemeente. Met deze actie wil Groen sluikstorters er van bewust maken dat sluikstorten en zwerfvuil een groot probleem blijft in Beringen. “Iedereen wil een nette buurt om in te vertoeven, maar zwerfvuil en sluikstorters bemoeilijken dat op verschillende plaatsen. Met deze actie willen we hen daarvan bewust maken”, zegt Irfan Oztas (voorzitter Groen Beringen). 

Tegelijk is de actie ook een signaal naar het stadsbestuur om hier in het beleid extra aandacht aan te besteden. “Gedurfde sensibiliseringsacties, een evaluatie van de plaatsing van alle vuilnisbakken in Beringen en een strengere controle met camera’s kunnen in combinatie een effectieve aanpak blijken”, vertelt Irfan Oztas. 

“Momenteel wordt sterk gefocust op handhaving via camera’s maar de sensibilisering kan nog veel beter, daar is werk aan de winkel. In ons verkiezingsprogramma van 2018 deden wij darrend al enkele concrete voorstellen, bij andere partijen zie ik een gelijkaardige aanpak jammer genoeg minder terug.” Schepen van leefmilieu Tijs Lemmens erkent het probleem van zwerfvuil. "Wij onderschrijven de problematiek en hebben dit ook opgenomen in onze beleidsnota. De oplossing voor dit type vuil is immers niet zo simpel. Op zwerfvuil staan geen identiteitsgegevens, bijgevolg kan je dus heel moeilijk de vervuiler aanduiden en ook straffen. Momenteel hebben we drie camera’s die niet enkel ingezet worden voor sluikstorten. Dit is veel te weinig. We zullen dus bijkomende camera’s aanschaffen. Deze zullen op de hotspots worden ingezet en verplaatst, zodat de pakkans verhoogt. We hopen hierdoor potentiële sluikstorters op andere gedachten brengen. Wie gepakt wordt, zal er voor gestraft worden", zegt Tijs Lemmens. Ondanks alle sensibilisering die er al is vanuit verschillende overheden en instanties, is dit nog steeds een groot probleem. "Zwerfvuil kan volgens mij dus enkel aangepakt worden als de maatschappij dit niet meer tolereert en de burgers iedereen er op aanspreekt die afval op de grond gooit zoals een sigarettenpeuk, snoeppapiertje... Sommige problemen moeten we met z’n allen aanpakken, want dat kunnen we vanuit de overheid niet alleen. Neemt niet weg dat we de sensibilisering terug zullen opdrijven om die maatschappijvisie aan te wakkeren", zegt de schepen nog. "Als laatste nog dit, ik hoop dat Groen Beringen hun paaseieren terug opruimen, want strikt genomen hebben zij zich schuldig gemaakt aan sluikstorten", zegt Lemmens. 

Groen Beringen zal de paaseieren zelf opruimen op donderdag 25 april.

Bron: Internetgazet Beringen

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Beringen en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN