Beringen piekt op de energiekaart

In Beringen zijn er 72 zonnepanelen per 1000 inwoners, dat zijn er in totaal 3335 en goed voor een vermogen per inwoner van 510 watt. Daarmee staat Beringen aan de top in onze provincie. Dat leert ons de Energiekaart die Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) vandaag presenteerde. Deze kaart toont ook het aantal windturbines per gemeente. Voor Beringen zijn er dat momenteel 11, goed voor een vermogen van 496 watt per inwoner.
"De Stad Beringen is zich al enige tijd bewust van de noodzaak om de transitie naar hernieuwbare energie te realiseren. Met 11 windturbines die reeds geplaatst zijn zonder participatie scoort Beringen al niet slecht. Maar het is de ambitie van Beringen om beter te doen. Ook hebben we vastgesteld dat particulieren meer en meer aangeven om op de kar van de groene stroom te springen. Zo zijn we bezig met het realiseren van 3 windturbines op Ravenshout-Noord. Deze zullen de eerste zijn waarbij particulieren op Berings grondgebied kunnen participeren in Windenergie", zegt schepen van Leefmilieu Tijs Lemmens.
Er is ook nog een vergunning voor 2 windmolens op de terreinen van Gheys. "Het plaatsen van zonnepanelen ondersteunen we nog steeds met de duwolim-lening (die onder andere hiervoor aangevraagd kan worden). Verder hebben we in het verleden ook al onze medewerking verleend aan het faciliteren van groepsaankopen van zonnepanelen. Dit zijn al 2 zeer concrete voorbeelden om participatie van particulieren in hernieuwbare energie te stimuleren", zegt Tijs nog.
In het kader van het behalen van de klimaatdoelstellingen zijn alle initiatieven om de transitie naar hernieuwbare energie te realiseren enorm belangrijk voor de schepen.
"Zo zijn wij ook ingestapt in een samenaankoop met de provincie voor 100% groene stroom voor zowel stad als OCMW. Dit al sinds 2015. De energiekaart lijkt me dan ook een goede zaak om de noodzaak van hernieuwbare energie nog meer onder de aandacht brengen. Hopelijk zet dit nog meer mensen aan om initiatieven te nemen om deze transitie te realiseren. Stad Beringen zal in ieder geval blijven zoeken naar manieren om hierin zijn steentje bij te dragen", besluit Tijs Lemmens.
Bekijk de kaart via deze link.

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Beringen en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN