Wintertips voor een winter zonder zorgen!
Bereid uw wagen voor
De winter brengt vaak koude temperaturen met zich mee. Maak uw wagen alvast winterbestendig.

· Antivriesvloeistof: vul het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof en het koelsysteem met antivriesvloeistof.

· Bescherm uw ruiten: plaats wanneer u de wagen parkeert bescherming op uw ruiten om aanvriezen te vermijden.

· Zet uw ruitenwissers rechtop: zet bij nachtvorst uw ruitenwissers naar voren. Zo vermijdt u dat ze vast blijven zitten aan de voorruit. Vergeet ze zeker niet uit te schakelen wanneer u parkeert.

· Handrem: gebruik uw handrem niet bij nachtvorst op een plat wegdek of een lichte helling. Zet uw auto in eerste versnelling of in achteruit. Zo vermijdt u dat u de handrem blokkeert.

· Winterbanden: zorg er in het bijzonder voor dat uw wagen uitgerust is met winterbanden. Bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius presteren winterbanden namelijk beter dan zomerbanden.


Start uw motor op een goede manier


Enkele tips om uw batterij te sparen bij het starten van de motor:

· Beter verschillende korte startpogingen, dan één lange. Bij een te lange poging kan de batterij het begeven.

· Trap het koppelingspedaal in, zodat de motor vrijer kan draaien.

· Als de auto niet meteen start, kunt u de koplampen aansteken om zo de batterij op te warmen.

· Als de auto moeilijk kon starten, rijdt u best minstens 20 tot 30 kilometer zodat de batterij weer helemaal opgeladen is. U kunt ook eens langs gaan bij de garage om de batterij te laten controleren.


5 meest gemaakte fouten


· Motor warm laten draaien: De motor eerst laten warmdraaien heeft weinig nut. Bij vriestemperaturen is de motor pas na enkele kilometers rijden opgewarmd. Stilstaand laten draaien versnelt enkel de slijtage van de motor, en vormt een extra belasting voor het milieu. Beter is om de motor te starten en meteen weg te rijden, maar niet te snel.

· Gas geven bij het starten: Geef geen gas bij het starten want dit verstoort het elektronisch injectie- en ontstekingsproces (bij moderne auto’s).

· Warm water gebruiken om ruiten te ontdooien: Het temperatuurverschil kan de ruiten doen barsten. Het water kan bovendien aanvriezen.

· Ruitenwissers gebruiken om ijs te wissen: Dit beschadigt niet alleen uw ruitenwissers, maar zorgt ook voor een ondoorzichtige brij op de ruiten.

· Portieren loswrikken: Zitten uw deuren vast? Trek er dan niet aan want zo trek u het rubber los. Duw de portieren in om de ijsvorming los te maken en smeer nadien het rubber in met vet, siliconenspray of talkpoeder.


Op de weg

Dimlichten

Steek uw dimlichten aan wanneer u rijdt. Deze zijn feller dan de dagrijverlichting. Tegelijk gaan ook de achterlichten branden en is uw voertuig beter zichtbaar.

Geen cruisecontrol

Wanneer u in winterweer rijdt, moet u op elk moment de volledige controle over uw voertuig hebben. Gebruik daarom de cruisecontrol niet.

Remafstand

Laat een grotere afstand tussen uw voertuig en het voertuig dat voor u rijdt. De remafstand op een glad wegdek is dubbel zo lang als op een droog wegdek. 

Hoe remmen op een glad wegdek?

Als u niet voluit hoeft te remmen, voer dan een lichte druk uit op de remmen terwijl u ontkoppelt (bij een manuele versnellingsbak) of terwijl u de wagen in neutraal zet (automatische versnellingsbak). Bruuske bewegingen met het stuur of remmanoeuvres zijn helemaal uit den boze. 

Slippen? 

Ontkoppelen en uitwijken!Gaat uw wagen toch aan het slippen, druk dan uw koppeling in. Op die manier kan uw wagen weer grip krijgen. Laat de koppeling daarna zachtjes terug los, zodat u weer controle krijgt. De natuurlijke reflex van de mens is om te kijken naar eventuele obstakels die u zou kunnen raken. Doe dat echter niet. Kijk altijd naar de plaats of opening waar u naartoe wil rijden. 

Bij een noodstop

Alle nieuwe voertuigen zijn sinds 2003 met ABS uitgerust. Dankzij dit antiblokkeerremsysteem hoeft u niet bang te zijn om indien nodig het rempedaal met volle kracht in te drukken. Begint het pedaal te trillen? Dat is normaal; het ABS-systeem begint te werken. U kunt op het pedaal blijven duwen. 


DIY car hacks

· Zet uw ruitenwissers rechtop ’s nachts zodat deze niet vast vriezen aan uw ruit.

· Veeg een laagje scheerschuim uit op de binnenkant van uw ramen zodat deze niet aandampen.

· Vul een sok met kattenbakvulling en leg deze in uw wagen. Dit zal het vocht in uw wagen opnemen.

· Ijskrabber kapot of niet bij u? Gebruik een oude bibliotheekkaart (of eender welke kaart) als ijskrabber.

· Om te vermijden dat uw zijspiegels vastvriezen, kan u er broodzakjes over trekken.

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Beringen en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN