Biodiversiteitsproject succesvol op De Weven

30.000 bloembollen geplant op bedrijventerrein De Weven


Donderdag 15 november. Een koude ochtend maar weldra zal de zon de aarde verwarmen. In De Weven in Beringen wachten medewerkers van Quares en een tiental vrijwilligers op de komst van 38 leerlingen van basisschool De Berk en hun juffen. Allemaal samen zullen zij vandaag een belangrijke bijdrage leveren aan het biodiversiteitsproject van Quares op dit bedrijventerrein.

Basisschool De Berk in Paal, 9 uur. We worden vrolijk begroet door de juffen en kinderen van het vierde leerjaar, in een kleurrijk klaslokaal waar blauw en groen primeren. Achtendertig leerlingen zitten klaar voor een korte les van Igna Linten over het belang van biodiversiteit. In het halfuur dat volgt, luisteren ze aandachtig naar de verhelderende uitleg van Igna en beantwoorden ze alle vragen die zij hen stelt.Vandaag gaan deze kinderen 30.000 bloembollen planten op het nabijgelegen bedrijventerrein De Weven en daar kijken ze al een tijdje naar uit. Volgend voorjaar zullen duizenden narcissen, krokussen, sneeuwklokjes en anemonen het terrein opfleuren. Dat vergroot de biodiversiteit op deze plek en voegt kleur toe aan het leven van medewerkers en bezoekers van het bedrijventerrein. En ook insecten als bijen en vlinders zullen hier wel bij varen.

Werken aan meer biodiversiteit

Als bedrijventerreinmanager heeft Quares als missie: meewerken aan een duurzame transformatie van bedrijventerreinen in Vlaanderen. Specifiek voor De Weven is dat het integreren van meer biodiversiteit op het terrein. Daarvoor werken ze onder meer samen met Talea, een cvba die inzet op duurzaam bedrijfsgroen op het terrein in de vorm van inheemse beplanting en een gemeenschappelijke groenbuffer.

Uitgerust met spades, bollenplanters en soeplepels storten leerlingen, juffen en vrijwilligers zich op de losgewoelde aarde. Voor velen is het nog een hele klus om plantgaten te maken voor de massa’s bloembollen die hen omringen. De gedrevenheid is groot. Er wordt veel gelachen en gejoeld onder de leerlingen. Met de handen in de zwarte aarde. Sommigen vinden dit heerlijk, anderen hebben toch liever de bescherming van hun stevige werkhandschoenen. Een tiental gedreven vrijwilligers helpt hen waar het kan.
Plezier en positieve reacties

Er werd gezorgd voor nog meer beleving. ’s Middags zijn er gratis frietjes voor iedereen, ook voor de medewerkers van de deelnemende bedrijven. En een reuzegroot springkasteel, gratis aangeboden door the fungroup, staat garant voor heel veel spring- en tuimelplezier bij de jonge plantertjes.


Om wat afwisseling te bieden tijdens deze plantdag, neemt Quares-stagiair Freek kleine groepen leerlingen mee op een fotozoektocht op het bedrijventerrein. De kinderen krijgen leerrijke wist-je-datjes voorgeschoteld en lossen vragen op rond biodiversiteit en milieu.


Tijdens het planten lachen en wuiven medewerkers en bezoekers van de bedrijven naar de planters. Ze moedigen hen aan en de kinderen vinden dat heerlijk.

Igna straalt. “Ik ben heel fier”, lacht ze. “Een fiere mama.” Haar dank gaat uit naar collega Leslie Pot, zonder wie ze dit nooit had kunnen realiseren. “Het idee is van mij”, zegt Igna, “maar al het werk en de volledige organisatie heeft Leslie op zich genomen.” Ook An Berden van Talea hielp Igna tijdens de voorbereidingsfase.

Stad Beringen steunt dit project financieel, voor 50%. “De andere helft van de kosten wordt gedragen door bedrijven op De Weven”, licht Leslie toe. De firma BergHOFF draagt vandaag ook bij aan de logistieke organisatie. Zij stelden hun perceel ter beschikking voor de plaatsing van het frietkraam, het springkasteel, de eettafels en de banken.
Bron: Verhaallijnen

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Beringen en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN